Rubrikbild anamorf
• Lena Källberg • 0733-36 74 87lena@pinhole.se

Det tekniska

Varför hålkamera?
Bygga kamera
Köpa kamera
Mina kameror

Gallerier

Pappcylinder
Anamorfcylinder
Tändsticksask
Filmburk #1
Filmburk #2
Solargrafi
Isolette
Hålga
7-håls-Billy
Pizzakartong
Pinhole-film
Ritning:
Seymour 135B,
tändticksasks-kameran
Om solargrafi
Om fotografen
Kurser & workshops
 
 
 
 
 
 
 
 

Workshops och kurser

Nästa workshop: Bygg din egen hålkamera och fotografera med fotopapper

Datum: den 7–8 april 2018
Plats: Svärdlångsvägen 70B, Årsta (Südstern)
Tid: 9–16 båda dagarna
Kostnad: 1 500 kr, inkl. moms
Max antal deltagare: 8
Workshopledare: Lena Källberg

Under två dagar får du lära dig mer om hålkamerans långa historia, bygga en egen kamera av nästan ingenting, fotografera med fotopapper och prova på (eller återupptäcka) det analoga mörkrummet – vi framkallar först pappersnegativ och gör sedan kontaktkopior av bilderna. Skapa helt unika bilder med din helt unika kamera!

Ta med en egen låda/ask/kartong, i ungefärlig storlek 10×10×10 cm (inget exakt mått, men en skokartong, som är de flestas bild av en hålkamera, är inte så praktisk och lättarbetad som man kan tro) eller bygg en kamera av svart papp (finns på plats).

I priset ingår material till kamerabygge och fotografering, samt kaffe/te med tillbehör.

Anmälan: mejla till lena@pinhole.se

Välkommen!

 

Tidigare kurser och workshops

Varje år, den sista söndagen i april, firas Worldwide Pinhole Photography Day och då håller jag, tillsammans med Peter Wiklund, en workshop för att fira det.

Förutom workshops på Südstern i Årsta i södra Stockholm har jag hållit kurser på Kulturcentrum i Sandviken, på Konstskolan Basis i Stockholm, på Uppsala fotofestival, på Arbetets museum i Norrköping och på Hyper Island i Karlskrona, för Motion Creative-studenterna. Jag har även haft uppdrag som bilddomare i SVEFO och RIFO och håller workshops i lith-kopiering i egen regi och för Högre Fotografisk Utbildning på Kulturama i Stockholm.

Skapande skola är projekt för att skapa kontakt mellan skolan och kulturlivet. Med Skapande skolaprojektet "Bygg en egen hålkamera och prova på analog fotografi" deltar jag som lärare under två dagar då hålkameran används som ett sätt att koppla samman kunskaper i flera skolämnen, samtidigt som eleverna får stifta bekantskap med det analoga mörkrummet.

Min kurs Skapa din egen hålkamera finns på Moderskeppet. Ett smakprov finns här:

 

Jag är en av medlemmarna i samordningsgruppen för Worldwide Pinhole Photography Day, där jag projektleder arbetet med att översätta sajten till så många språk som möjligt, för att sprida budskapet om den linslösa fotografin i världen.

------------

 

 

Länkar

Intressant läsning...
Pinholeday
Zero Image
Pinhole resource
Peter Wiklund
f295
Solargraphy!
Dirkon
Maco Direct
Lumiere Shop
Fotoimpex Berlin
Lena Källberg Photography